Το μαύρο κουτί είναι ένα σημαντικό μέρος κάθε αεροπλάνου ή ελικοπτέρου. Το ονομάζουν Black Box, αλλά συνήθως είναι πορτοκαλί χρώματος. Στην πραγματικότητα, καταγράφει όλες τις δραστηριότητες ενός αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ονομάζεται επίσης και καταγραφέας δεδομένων πτήσης. Είναι κατασκευασμένο από το πιο ισχυρό μέταλλο στον κόσμο, το τιτάνιο, το οποίο δεν επηρεάζεται από μεγάλες εκρήξεις. Σήμερα, θα συζητήσουμε λεπτομερώς τι είναι αυτό το μαύρο κουτί, ποια είναι η χρήση του σε αεροπλάνα ή ελικόπτερα, και πώς λειτουργεί. Εάν δεν γνωρίζετε για αυτό, μετά την ανάγνωση αυτού του άρθρου, θα έχετε πλήρη γνώση για το μαύρο κουτί.
Το μαύρο κουτί είναι μια ηλεκτρονική συσκευή καταγραφής που τοποθετείται σε ένα αεροπλάνο για να διευκολύνει την έρευνα των αεροπορικών ατυχημάτων. Είναι επίσης γνωστό ως καταγραφέας πτήσης.
Τι είναι το μαύρο κουτί;
Το μαύρο κουτί ή καταγραφέας δεδομένων πτήσης ενός αεροπλάνου είναι μια συσκευή που καταγράφει όλες τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της πτήσης. Τοποθετείται στο πίσω μέρος του αεροπλάνου. Με τη βοήθεια αυτής της συσκευής μπορεί να διαπιστωθεί τι συνέβη κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Το μαύρο κουτί ενημερώνει για οποιοδήποτε ατύχημα που συμβαίνει σε ένα αεροπλάνο. Επιπλέον, μετά από ένα ατύχημα, με τη βοήθεια αυτού μπορούμε να προσδιορίσουμε τους ακριβείς λόγους του ατυχήματος.
Όταν συμβαίνει ένα αεροπορικό ατύχημα, σίγουρα σας έρχεται στο μυαλό ότι οι ερευνητικές αρχές αναζητούν το μαύρο κουτί. Τι είναι αυτό που αποκαλύπτει κάθε μυστικό του ατυχήματος; Στην πραγματικότητα, το μαύρο κουτί τοποθετείται σε αεροπλάνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι των ατυχημάτων.
Το μαύρο κουτί ή καταγραφέας δεδομένων πτήσης ενός αεροπλάνου καταγράφει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το αεροπλάνο κατά τη διάρκεια της πτήσης. Όπως η κατεύθυνση του αεροπλάνου, το ύψος, το καύσιμο, η ταχύτητα, η θερμοκρασία της καμπίνας κ.λπ. Συλλέγει πληροφορίες για δραστηριότητες καταγεγραμμένες για 25 ώρες.
Το μαύρο κουτί είναι ένα κουτί κατασκευασμένο από τιτάνιο και η συσκευή που καταγράφει τις δραστηριότητες του αεροπλάνου βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ακόμα και αν πέσει από μεγάλο ύψος, δεν παθαίνει τίποτα. Ακόμα και αν πέσει στο νερό, δεν επηρεάζεται. Λειτουργεί για περίπου 25 έως 30 ημέρες μετά από μια συντριβή, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα.
Πολλοί σκέφτονται ότι είναι πορτοκαλί χρώματος, γιατί λοιπόν ονομάζεται μαύρο κουτί. Στην πραγματικότητα, το εσωτερικό του είναι μαύρο, γι’ αυτό ονομάζεται μαύρο κουτί.
Γιατί χρησιμοποιείται το μαύρο κουτί;
Συνήθως, το μαύρο κουτί χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί η αιτία ενός αεροπορικού ατυχήματος. Χρησιμοποιείται στις περισσότερες πτήσεις. Σήμερα, τα αεροπορικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί πολύ. Για να προληφθούν τα αεροπορικά ατυχήματα και να γνωρίσουμε σωστά τους λόγους τους, χρησιμοποιείται αυτή η συσκευή στις πτήσεις.
Πότε και ποιος εφηύρε το μαύρο κουτί;
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ξεκίνησε η προσπάθεια κατασκευής του μαύρου κουτιού. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν και τα αεροπλάνα και τα ατυχήματά τους. Άρχισε η αναζήτηση για να διαπιστωθούν οι λόγοι των ατυχημάτων.
Το 1954, ο αεροναυτικός ερευνητής Ντέιβιντ Γουόρεν εφηύρε το μαύρο κουτί. Τότε το κουτί αυτό λεγόταν “κόκκινο αυγό” λόγω του κόκκινου χρώματός του. Αργότερα, λόγω του μαύρου εσωτερικού του, ονομάστηκε μαύρο κουτί.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα γιατί ονομάζεται μαύρο κουτί, αφού το εξωτερικό του είναι κόκκινο ή πορτοκαλί. Αυτό συμβαίνει για να μπορεί να εντοπιστεί εύκολα από μακριά.
Αμέσως μετά την ανακάλυψη, άρχισαν να τοποθετούνται μαύρα κουτιά σε κάθε αεροπλάνο. Τοποθετείται στο πίσω μέρος κάθε αεροπλάνου για να παραμείνει ασφαλές σε περίπτωση ατυχήματος. Συνήθως, το πίσω μέρος του αεροπλάνου επηρεάζεται λιγότερο σε ένα αεροπορικό ατύχημα.
Τι υπάρχει μέσα στο μαύρο κουτί;
Μέσα στο μαύρο κουτί υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι κουτιών.
Καταγραφέας Δεδομένων Πτήσης
Συλλέγει περισσότερες από 25 ώρες καταγεγραμμένων πληροφοριών σχετικά με διάφορα δεδομένα, όπως κατεύθυνση του αεροσκάφους, ύψος, καύσιμο, ταχύτητα, θερμοκρασία κ.λπ.
Αυτό το κουτί μπορεί να αντέξει θερμοκρασία 11.000 βαθμών Κελσίου για μία ώρα, ενώ μπορεί να αντέξει θερμοκρασία 260 βαθμών Κελσίου για 10 ώρες. Το χρώμα αυτών των δύο κουτιών δεν είναι μαύρο αλλά κόκκινο ή ροζ, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν εύκολα.
Καταγραφέας Φωνής Θαλάμου Διακυβέρνησης
Αυτό το κουτί καταγράφει τις φωνές του αεροσκάφους κατά τις τελευταίες 2 ώρες. Για να δοθεί μια εκτίμηση της κατάστασης του αεροσκάφους πριν από το ατύχημα, καταγράφει τους ήχους του κινητήρα, τους ήχους συναγερμού έκτακτης ανάγκης, τους ήχους της καμπίνας και τους ήχους του θαλάμου διακυβέρνησης.
Πώς λειτουργεί η μαύρη κούτα;
Λόγω του γεγονότος ότι είναι φτιαγμένη από τιτάνιο και έχει πολλές στρώσεις, είναι πολύ ανθεκτική. Ακόμα και αν ξεσπάσει φωτιά στο αεροσκάφος, η πιθανότητα καταστροφής της μαύρης κούτας είναι σχεδόν μηδαμινή επειδή μπορεί να αντέξει θερμοκρασία έως και 10,000 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για ένα μήνα, διατηρώντας τα δεδομένα ακόμα και ένα μήνα μετά από ένα ατύχημα.
Σε περίπτωση ατυχήματος, η μαύρη κούτα εκπέμπει συνεχώς ήχους, κάτι που διευκολύνει τις ομάδες έρευνας να φτάσουν εύκολα στην τοποθεσία του ατυχήματος. Ακόμα και όταν πέφτει στη θάλασσα σε βάθος 20,000 ποδών, η κούτα αυτή εξακολουθεί να εκπέμπει ήχους και κύματα για 30 συνεχόμενες ημέρες, δείχνοντας ότι μπορεί να στείλει σήματα ακόμα και από τα βαθιά νερά των 20,000 ποδών.
Εκτός από τη μαύρη κούτα, υπάρχει και το Cockpit Voice Recorder (CVR), το οποίο βοηθά στην ανάκτηση δεδομένων στα αεροσκάφη. Αυτό στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι της μαύρης κούτας. Καταγράφει τις δραστηριότητες των τελευταίων δύο ωρών στο αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένης της φωνής του κινητήρα, των έκτακτων συναγερμών και της επικοινωνίας στο κόκπιτ μεταξύ πιλότου και συν-πιλότου.