10 ψευδείς πληροφορίες για τους υπολογιστές που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αληθινές

Ο υπολογιστής έχει γίνει σήμερα ανάγκη μας και το 75% της εργασίας μας γίνεται από υπολογιστή. Αν ο σημερινός κόσμος ονομαστεί κόσμος των υπολογιστών, δεν είναι λάθος, γιατί έχει αλλάξει τον κόσμο. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε για τους υπολογιστές. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας πω 10 ψευδείς πληροφορίες για τους υπολογιστές που οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν αληθινές.

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες και πράγματα που σχετίζονται με τους υπολογιστές που είναι ψευδείς, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να τα πιστεύουν και να τα θεωρούν αληθινά. Πριν από αυτό, είχα επίσης αναφέρει μερικά ψευδή πράγματα για τα κινητά τηλέφωνα, 7 ψευδείς πληροφορίες για τα smartphones. Ας μάθουμε σήμερα μερικά ψευδή πράγματα και για τους υπολογιστές.

Στην πραγματικότητα, μερικοί νέοι χρήστες υπολογιστών ή κάποιοι που δεν έχουν πλήρη γνώση για τους υπολογιστές, πιστεύουν εύκολα τις ψευδείς φήμες που διαδίδονται για τους υπολογιστές. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν τις φήμες αληθινές και μέσω αυτών διαδίδονται οι ψευδείς πληροφορίες που όλοι θεωρούν αληθινές.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν αυτά τα πράγματα χωρίς να τα δοκιμάσουν. Ίσως κι εσείς να θεωρείτε αυτά τα πράγματα αληθινά. Για να το διαπιστώσετε, πρέπει να μάθετε 10 ψευδείς πληροφορίες για τους υπολογιστές σε αυτήν την ανάρτηση.

10 ψευδείς πληροφορίες για τους υπολογιστές που οι άνθρωποι θεωρούν αληθινές

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν αυτές τις πληροφορίες αληθινές, αλλά στην πραγματικότητα είναι ψευδείς φήμες που διαδίδονται από χρήστες υπολογιστών σαν εμάς. Όταν αυτές οι φήμες γίνονται διάσημες, ακόμη και οι ειδικοί υπολογιστών τις πιστεύουν και τις μεταδίδουν ως αληθινές, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να θεωρούν αυτές τις πληροφορίες για τους υπολογιστές ως πραγματικές.

1. Θα πρέπει πάντα να αφήνετε τον υπολογιστή σας κλειστό

Συχνά, οι άνθρωποι λένε ότι όταν ολοκληρώσετε τη δουλειά σας, θα πρέπει να κλείνετε τον υπολογιστή σας, αλλιώς ο υπολογιστής/λάπτοπ σας μπορεί να χαλάσει, επομένως μην αφήνετε ποτέ τον υπολογιστή/λάπτοπ σας ανοιχτό κατά λάθος.

Αλήθεια: Αυτό είναι απολύτως ψέμα. Στην πραγματικότητα, τόσο οι υπολογιστές όσο και τα λάπτοπ έχουν ένα σύστημα όπου, όταν τελειώσετε τη δουλειά σας και τα αφήνετε ανοιχτά, μετά από έναν καθορισμένο χρόνο, ο υπολογιστής μπαίνει σε κατάσταση αναμονής (sleep mode), όπου όλες οι διεργασίες σταματούν, κάτι που είναι σαν να τον κλείνετε.

Η διαφορά είναι ότι όταν ανοίγετε έναν κλειστό υπολογιστή, ξεκινά από την αρχή, ενώ αν τον ανοίξετε από την κατάσταση αναμονής, όλα τα δεδομένα που είχατε ανοικτά πριν μπείτε σε κατάσταση αναμονής θα παραμείνουν ανοικτά.

Ωστόσο, κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να κλείνετε τον υπολογιστή σας αλλιώς θα χαλάσει. Αυτό είναι ψέμα και δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στον υπολογιστή ή το λάπτοπ σας. Μπορείτε να αφήνετε τον υπολογιστή σας ανοιχτό για όσο χρόνο θέλετε.

2. Δεν μπορούν να έρθουν ιοί σε έναν υπολογιστή με εγκατεστημένο antivirus

Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών πιστεύουν ότι αν έχουν εγκατεστημένο ένα antivirus στον υπολογιστή τους, δεν μπορούν να έρθουν ιοί. Ακόμη και οι ειδικοί υπολογιστών πιστεύουν ότι το antivirus διατηρεί τον υπολογιστή ασφαλή. Ακούγοντας αυτό, πολλοί χρήστες υπολογιστών εγκαθιστούν antivirus και γίνονται χωρίς άγχος, αφήνοντας τον υπολογιστή τους στη φροντίδα του antivirus.

Αλήθεια: Σήμερα δημιουργούνται τόσο επικίνδυνοι και επικίνδυνοι ιοί που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμα και το πιο ασφαλές antivirus. Αυτό δείχνει ότι μόνο το να έχετε εγκατεστημένο antivirus δεν διασφαλίζει την ασφάλεια του υπολογιστή σας, διότι ιοί μπορούν να έρθουν ακόμη και αν έχετε εγκατεστημένο antivirus.

Επομένως, δεν μπορείτε να αφήσετε τον υπολογιστή σας στη φροντίδα του antivirus. Για να προστατευτείτε από ιούς, θα πρέπει να σκανάρετε τον υπολογιστή σας με το antivirus τακτικά. Αν έρθει κάποιος ιός στον υπολογιστή σας, το antivirus θα σας ενημερώσει και μπορείτε να τον ελέγξετε και να τον διαγράψετε.

3. Ο υπολογιστής γίνεται αργός όταν παλιώσει

Συχνά οι άνθρωποι λένε ότι ο υπολογιστής/λάπτοπ γίνεται αργός όταν παλιώσει. Οι περισσότεροι άνθρωποι το πιστεύουν και αγοράζουν καινούριο υπολογιστή ή λάπτοπ, νομίζοντας ότι ο παλιός τους υπολογιστής δεν έχει καμία αξία.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η αργή ταχύτητα δεν οφείλεται στον παλιό υπολογιστή, αλλά σε άλλους λόγους που δεν γνωρίζουμε πάντα. Η αργή ταχύτητα οποιουδήποτε υπολογιστή οφείλεται στον σκληρό δίσκο (μνήμη).

Όταν αποθηκεύεται πολύ δεδομένο στον σκληρό δίσκο, δεν υπάρχει αρκετός χώρος στον υπολογιστή, γεγονός που αυξάνει τον χρόνο εκκίνησης και καθιστά δύσκολη την εκκίνηση των προγραμμάτων ή απαιτεί περισσότερο χρόνο.

4. Η μπαταρία του λάπτοπ μπορεί να χαλάσει από την υπερφόρτωση

Πολλοί πιστεύουν ότι η υπερφόρτωση της μπαταρίας του λάπτοπ μπορεί να την καταστρέψει και υπάρχει κίνδυνος έκρηξης. Δηλαδή, αν αφήσετε το λάπτοπ να φορτίζει όλη τη νύχτα, η μπαταρία μπορεί να εκραγεί από την υπερφόρτωση, επομένως δεν πρέπει να το αφήνετε να φορτίζει για πολύ καιρό.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό ίσχυε για τα παλιά μοντέλα λάπτοπ, αλλά οι μπαταρίες των σύγχρονων λάπτοπ έχουν διαφορετικό σύστημα. Έχουν τεχνολογία που αποτρέπει την υπερφόρτωση, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό αφήνετε το λάπτοπ να φορτίζει.

Αν αφήσετε το λάπτοπ να φορτίζει και διαπιστώσετε ότι η μπαταρία έχει γεμίσει, θα σταματήσει να φορτίζει αυτόματα. Σε καινούρια λάπτοπ, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι όταν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη, το λάπτοπ σας ενημερώνει μέσω ειδοποίησης και η φόρτιση σταματά ακόμα και αν είναι συνδεδεμένο στην πρίζα.

5. Η εγκατάσταση antivirus ανακτά τα διαγραμμένα δεδομένα

Πολλοί έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα που διαγράφηκαν από ιό μπορούν να ανακτηθούν με την εγκατάσταση antivirus, δηλαδή ότι τα αρχεία που καταστράφηκαν από τον ιό μπορούν να διορθωθούν με το antivirus.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι κανένα antivirus δεν έχει την επιλογή ανάκτησης δεδομένων. Τα antivirus είναι μόνο για την προστασία του υπολογιστή. Μπορεί να κρατούν τα δεδομένα του υπολογιστή ασφαλή, αλλά δεν μπορούν να ανακτήσουν τα διαγραμμένα δεδομένα.

6. Ενημέρωση κατά την παραλαβή ειδοποίησης είναι απαραίτητη

Πολλοί χρήστες υπολογιστών πιστεύουν ότι όταν λαμβάνουν ειδοποίηση, είναι απαραίτητο να ενημερώσουν άμεσα τον υπολογιστή ή το λάπτοπ τους. Έτσι, το σύστημα παραμένει ασφαλές και αν δεν κάνουν την ενημέρωση, ο υπολογιστής μπορεί να πάθει ζημιά. Γι’ αυτό, οποιαδήποτε ειδοποίηση για ενημέρωση είναι σημαντικό να γίνεται αμέσως.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι απαραίτητο μόνο για τους χρήστες πρωτότυπων Windows. Ακόμη και τότε, αν δεν κάνουν αμέσως την ενημέρωση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορούν να επιλέξουν ποιες ενημερώσεις θέλουν να κάνουν και να παραλείψουν τις υπόλοιπες.

Οι χρήστες πειρατικών Windows δεν χρειάζεται να κάνουν ενημέρωση και δεν μπορούν να ενημερώσουν τα πειρατικά Windows τους. Επομένως, αν λάβετε ειδοποίηση για ενημέρωση των Windows, δεν είναι απαραίτητο να την κάνετε.

7. Πρέπει να φορτίζετε το λάπτοπ μόνο όταν η μπαταρία είναι τελείως άδεια

Μερικοί χρήστες λάπτοπ πιστεύουν ότι πρέπει να φορτίζουν το λάπτοπ μόνο όταν η μπαταρία είναι τελείως άδεια. Αν το φορτίσουν ενδιάμεσα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας μειώνεται. Έτσι, θεωρούν ότι πρέπει να φορτίζουν την μπαταρία μόνο όταν είναι κάτω από 10% ή 0%.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να φορτίζετε την μπαταρία του λάπτοπ όποτε θέλετε. Αυτό δεν έχει αρνητική επίδραση στην μπαταρία και δεν μειώνει τη διάρκεια ζωής της ούτε την καταστρέφει. Αν και αυτό ίσχυε για παλιές μπαταρίες λάπτοπ, στις σύγχρονες χρησιμοποιείται τεχνολογία που επιτρέπει τη φόρτιση ακόμη και κατά τη χρήση του λάπτοπ.

8. Το άνοιγμα του spam folder στο Gmail (email) φέρνει ιούς

Στο Gmail υπάρχει ένας φάκελος spam που περιέχει μηνύματα από άγνωστα άτομα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά τα μηνύματα περιέχουν ιούς και ότι το άνοιγμα του spam folder μπορεί να φέρει ιούς στον υπολογιστή. Έτσι, θεωρούν ότι δεν πρέπει να ανοίγουν το spam folder.

Αν και είναι αλήθεια ότι τα μηνύματα στο spam folder μπορεί να περιέχουν ιούς, δεν είναι αλήθεια ότι το άνοιγμα του φακέλου spam φέρνει ιούς. Οι ιοί έρχονται μόνο όταν ανοίγετε συνδέσμους ή μηνύματα που περιέχονται στα spam μηνύματα.

Δεν υπάρχει κίνδυνος να ανοίξετε το spam folder. Μπορείτε να το ανοίξετε χωρίς ανησυχία, αρκεί να αποφεύγετε να κλικάρετε σε συνδέσμους μέσα στα μηνύματα.

9. Το σφάλμα στον υπολογιστή σημαίνει ιός

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εμφάνιση σφάλματος στον υπολογιστή οφείλεται σε ιό, δηλαδή ότι ο υπολογιστής σας έχει μολυνθεί από ιό. Όταν, για παράδειγμα, ανοίγετε έναν φάκελο και εμφανίζεται σφάλμα ή εμφανίζεται σφάλμα χωρίς να κάνετε τίποτα, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι αυτά είναι συμπτώματα ιού και ότι ο ιός έχει προκαλέσει πρόβλημα στον υπολογιστή τους.

Ωστόσο, η εμφάνιση σφάλματος στον υπολογιστή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει ιός. Μπορεί να υπάρχει και άλλη αιτία και είναι πιθανό ότι ο φάκελος που προσπαθείτε να ανοίξετε έχει καταστραφεί, καθώς πολλές φορές εμφανίζεται σφάλμα και σε περίπτωση κατεστραμμένων αρχείων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει ιός στον υπολογιστή.

10. Τα διαγραμμένα δεδομένα από τον υπολογιστή δεν μπορούν να ανακτηθούν

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μόλις τα δεδομένα διαγραφούν από τον υπολογιστή, δεν μπορούν να ανακτηθούν και δεν είναι δυνατό να τα επαναφέρετε. Όταν διαγράφετε αρχεία ή φακέλους, αυτά μετακινούνται στον φάκελο ανακύκλωσης (recycle bin) και ακόμα κι αν τα διαγράψετε από εκεί, πιστεύεται ότι τα δεδομένα διαγράφονται μόνιμα από τον υπολογιστή και δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Αυτή η πεποίθηση επικρατεί επειδή οι διαγραμμένες πληροφορίες δεν φαίνονται πουθενά στον υπολογιστή, οπότε οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Ωστόσο, ακόμα και τα μόνιμα διαγραμμένα δεδομένα παραμένουν αποθηκευμένα στον σκληρό δίσκο και μπορούν να ανακτηθούν με τη βοήθεια λογισμικού ανάκτησης δεδομένων. Μπορείτε να ζητήσετε από κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τα δεδομένα σας.

Leave a Comment