Όσο πιο καλός και ελκυστικός είναι ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας, τόσο περισσότερο θα συνδεθούν οι άνθρωποι με την επιχείρησή σας. Στο σημερινό άρθρο, θα σας εξηγήσουμε πώς να σχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας και θα σας δώσουμε απλές συμβουλές για το σχεδιασμό της.
Αν έχετε μια επιχείρηση, τότε πιθανότατα έχετε και μια ιστοσελίδα για αυτήν. Στον 21ο αιώνα, η ύπαρξη μιας ιστοσελίδας για την επιχείρησή σας είναι αναγκαία. Ας δούμε πώς να σχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας ώστε να αρέσει στο κοινό σας και να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.
Πολλοί άνθρωποι παγιδεύονται στην σκέψη για το πώς πρέπει να είναι ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας της επιχείρησής τους. Άλλοι πιστεύουν ότι ο σχεδιασμός ιστοσελίδων είναι εύκολος και δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο σωστός σχεδιασμός της ιστοσελίδας της επιχείρησής σας είναι απαραίτητος και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να ολοκληρωθεί και να βρείτε τι λειτουργεί για το κοινό σας.
Όσο καλύτερος είναι ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας σας, τόσο περισσότερο θα συνδεθούν οι άνθρωποι με αυτήν. Επομένως, σας συμβουλεύουμε να σχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας επαγγελματικά.
7 καλύτερες συμβουλές για το σχεδιασμό μιας νέας ιστοσελίδας το 2024
Αν μόλις ξεκινάτε και δεν έχετε ακόμα δημιουργήσει τη δική σας ιστοσελίδα, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για το πώς να δημιουργήσετε ιστοσελίδα και blog και να φτιάξετε τη δική σας ιστοσελίδα.
Μετά από αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις συμβουλές και τα κόλπα που αναφέρονται εδώ για να σχεδιάσετε την ιστοσελίδα σας. Ας δούμε τις καλύτερες συμβουλές για το σχεδιασμό ιστοσελίδων.
1. Βελτιώστε την αρχική σελίδα του ιστότοπού σας
Το πρώτο και κύριο μέλημα σας πρέπει να είναι να κάνετε την αρχική σελίδα του ιστότοπού σας να φαίνεται επαγγελματική. Η αρχική σελίδα του ιστότοπού σας είναι σαν το παράθυρο ή η πόρτα του καταστήματός σας.
Αυτό είναι που οι άνθρωποι βλέπουν και αποφασίζουν για το πώς είναι το προϊόν ή η υπηρεσία σας. Η αρχική σελίδα του ιστότοπου δίνει μια ιδέα στους επισκέπτες για το τι παρέχετε.
Γι’ αυτό προσπαθήστε να κάνετε την αρχική σελίδα σας όσο το δυνατόν πιο ελκυστική, επαγγελματική και καλαίσθητη. Προσπαθήστε να παρουσιάσετε την επιχείρησή σας συνοπτικά και καλά σε μία σελίδα.
2. Μην κάνετε τον ιστότοπό σας πολύχρωμο
Είναι αλήθεια ότι οι πολύχρωμοι ιστότοποι είναι πιο ελκυστικοί, αλλά μετά από λίγο τα χρώματα αρχίζουν να κουράζουν τα μάτια του κοινού και γίνονται κουραστικά.
Ίσως έχετε δει πολλούς ιστότοπους παιχνιδιών όπως το comeon.com, που είναι πολύ πολύχρωμοι, αλλά αυτό ταιριάζει καλά μόνο σε μεγάλες μάρκες όπως κινητά, παιχνίδια, αθλήματα κ.λπ.
Ωστόσο, για έναν απλό ιστότοπο ή έναν ιστότοπο μικρής επιχείρησης, ο απλός σχεδιασμός είναι καλύτερος. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε τους ιστότοπους της Google.
Κρατήστε το κύριο φόντο λευκό και το χρώμα του κειμένου μαύρο, και επιλέξτε ένα χρώμα από μπλε, πορτοκαλί ή πράσινο για τους συνδέσμους κ.λπ.
Μπορείτε να κάνετε τον τίτλο ή το μπάνερ της κεφαλίδας πολύχρωμο, αλλά κρατήστε το φόντο του σώματος λευκό. Συνολικά, ο σχεδιασμός του ιστότοπού σας πρέπει να είναι τέτοιος που να μην είναι βαρετός.
3. Δώστε προσοχή στην οπτική ιεραρχία
Η οπτική ιεραρχία είναι μια σημαντική αρχή του σχεδιασμού ιστότοπων. Σας βοηθά να παρουσιάσετε το περιεχόμενό σας με σαφή και αποτελεσματικό τρόπο.
Με τη σωστή χρήση της ιεραρχίας, μπορείτε να οδηγήσετε την προσοχή των επισκεπτών της ιστοσελίδας σε ορισμένα στοιχεία της σελίδας με σειρά προτεραιότητας, ξεκινώντας από τα πιο σημαντικά μέρη.
Τονίστε τα κύρια στοιχεία σας, όπως το όνομα της επιχείρησής σας και το λογότυπό της, τις επικεφαλίδες, τις σημαντικές λέξεις, κάνοντάς τα πιο ορατά. Οι αναγνώστες έλκονται φυσικά πρώτα από τις μεγάλες και έντονες επικεφαλίδες και μετά προχωρούν στο μικρότερο κείμενο παραγράφου.
Χρησιμοποιήστε τη σωστή διάταξη ιστοσελίδας για να οδηγήσετε τα μάτια των επισκεπτών στη σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα σημαντικό κουμπί call-to-action ακριβώς στο κέντρο της οθόνης ή να τοποθετήσετε το λογότυπό σας στην κεφαλίδα.
Μόλις καθιερώσετε μια σαφή ιεραρχία για τις πληροφορίες σας, οι αναγνώστες δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν ασυναίσθητα τα “ψίχουλα” που έχετε αφήσει για αυτούς.
4. Κάντε το περιεχόμενο του ιστότοπου εύκολο στην ανάγνωση
Η αναγνωσιμότητα μετρά πόσο εύκολο είναι για τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τις λέξεις, τις προτάσεις και τις φράσεις. Όταν η αναγνωσιμότητα του ιστότοπού σας είναι υψηλή, οι χρήστες θα μπορούν να τον σαρώσουν ή να τον διαβάσουν εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο, η λήψη πληροφοριών γίνεται ευκολότερη.
Δοκιμάστε αυτούς τους βασικούς κανόνες για να αυξήσετε την αναγνωσιμότητα του ιστότοπού σας:
Το συμβόλαιο είναι σημαντικό: Η επαρκής αντίθεση μεταξύ του χρώματος του κειμένου σας και του χρώματος του φόντου είναι σημαντική τόσο για την αναγνωσιμότητα όσο και για την προσβασιμότητα της ιστοσελίδας. Αν και η χρωματική παλέτα της ιστοσελίδας σας μπορεί να αντιπροσωπεύει τα χρώματα του εμπορικού σας σήματος, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής αντίθεση μεταξύ των στοιχείων σας. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα διαδικτυακό εργαλείο όπως το contrast checker.
Μέγεθος γραμματοσειράς: Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να διαβάσουν μικρές γραμματοσειρές. Ένας γενικός κανόνας για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων είναι να κρατάτε το κείμενο του σώματος τουλάχιστον στα 16px. Αυτό είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε, αλλά έχετε υπόψη ότι αυτός ο αριθμός εξαρτάται πλήρως από τις γραμματοσειρές που επιλέγετε για την ιστοσελίδα σας.
Τύποι γραμματοσειρών: Ο κόσμος της τυπογραφίας μας παρέχει πολλούς τύπους γραμματοσειρών. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ serif γραμματοσειρών (που έχουν μικρές προεξέχουσες γραμμές στα άκρα των γραμμάτων, όπως η Times New Roman) ή να χρησιμοποιήσετε άλλες γραμματοσειρές από το Google.
Οι γραμματοσειρές χωρίς πατούρες είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για μακροσκελή κείμενα στο διαδίκτυο – όπως αυτό που διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε αυτούς τους διάφορους τύπους για να δημιουργήσετε ενδιαφέροντες συνδυασμούς γραμματοσειρών.
Υπάρχουν πολλές γραμματοσειρές προβολής που είναι πιο διακοσμητικές, όπως οι γραμματοσειρές σε στυλ χειρόγραφου. Εάν επιλέξετε μία από αυτές, βεβαιωθείτε ότι δεν την χρησιμοποιείτε υπερβολικά, για να αποφύγετε το υπερβολικό αποτέλεσμα.
Περιορίστε τον αριθμό των γραμματοσειρών: Μην χρησιμοποιείτε περισσότερους από τρεις διαφορετικούς τύπους γραμματοσειρών σε μία μόνο ιστοσελίδα. Ωστόσο, κάποια έργα μπορεί να απαιτούν πιο περίπλοκους συνδυασμούς γραμματοσειρών.
Χρησιμοποιήστε θέματα κειμένου: Για να καθιερώσετε μια σαφή ιεραρχία, βεβαιωθείτε ότι το γραπτό περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας διαφέρει σε μέγεθος και βάρος – από έναν μεγάλο τίτλο σε έναν μικρότερο υπότιτλο και ακόμη μικρότερους παραγράφους ή κύριο κείμενο. Αυτή η απλή συμβουλή σχεδίασης ιστοσελίδας μπορεί να διασφαλίσει ότι οι αναγνώστες σας πάντα εστιάζουν σε κάτι ενδιαφέρον.
Βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι εύκολη στην πλοήγηση
Τελικά, θέλετε οι χρήστες σας να μπορούν εύκολα να βρουν αυτό που ψάχνουν. Επιπλέον, μια ιστοσελίδα με σταθερή πλοήγηση βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να ευρετηριάσουν το περιεχόμενό σας και βελτιώνει την εμπειρία των χρηστών.
Συνδέστε τους επισκέπτες με την αρχική σελίδα: Αυτή η συμβουλή σχεδιασμού ιστοσελίδων είναι μια κοινή πρακτική που οι επισκέπτες σας πιθανώς περιμένουν, εξοικονομώντας τους μερικά πολύτιμα κλικ. Εάν δεν έχετε ήδη ένα, συνιστάται ιδιαίτερα να δημιουργήσετε το λογότυπό σας ως μέρος των προσπαθειών σας για branding.
Δώστε προσοχή στο μενού της ιστοσελίδας: Είτε επιλέξετε οριζόντια λίστα, hamburger menu ή κάτι άλλο, το μενού της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι ευδιάκριτο και εύκολο στην εύρεση. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι είναι δομημένο σύμφωνα με τη σημασία κάθε ενότητας.
Παρέχετε μενού για κινητά: Η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι εύκολη όχι μόνο για χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών αλλά και για χρήστες κινητών, χρησιμοποιώντας μενού για κινητά στην ιστοσελίδα σας.
Επίσης, το site footer που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα σας ίσως είναι το τελευταίο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης, οπότε είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε εκεί όλους τους σημαντικούς συνδέσμους σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα στοιχεία επικοινωνίας σας, τα εικονίδια των social media και μια σύντομη εκδοχή του μενού σας, ή οποιουσδήποτε άλλους σχετικούς συνδέσμους που μπορεί να χρειαστούν οι επισκέπτες.
6. Κάντε την ιστοσελίδα σας φιλική προς κινητά
Όλοι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν την επαγγελματική σας ιστοσελίδα ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιούν για την περιήγηση. Κατά το σχεδιασμό της ιστοσελίδας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν προβλήματα ή δυσκολίες.
Υπάρχουν πολλά εργαλεία για να κάνετε την ιστοσελίδα σας φιλική προς κινητά, όπως το Wix που δημιουργεί αυτόματα μια κινητή εκδοχή της ιστοσελίδας σας.
Τοποθετήστε τον εαυτό σας στη θέση του χρήστη και περιηγηθείτε στην κινητή εκδοχή της ιστοσελίδας σας, δοκιμάζοντας κάθε σελίδα, ενέργεια χρήστη και κουμπί, ώστε να μπορείτε να συντονιστείτε με τον ταχέως αναπτυσσόμενο κόσμο των κινητών.
Η κινητή ιστοσελίδα σας πρέπει να είναι πιο καθαρή και λιγότερο φορτωμένη σε σύγκριση με την επιτραπέζια εκδοχή, οπότε σκεφτείτε να μειώσετε τα στοιχεία της σελίδας και να συμπτύξετε κάποια χαρακτηριστικά, όπως το μενού.
Υπάρχουν επίσης πολλές μοναδικές δυνατότητες για κινητά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενισχύσετε τον σχεδιασμό της κινητής εκδοχής της ιστοσελίδας σας.
7. Μια τελευταία συμβουλή: παραμείνετε απλοί
Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές σχεδιασμού ιστοσελίδων είναι πραγματικά η πιο απλή. Δείτε γύρω σας για εξαιρετικές, εμπνευσμένες ιστοσελίδες! Περιηγηθείτε σε μερικούς από τους καλύτερους σχεδιασμούς ιστοσελίδων, θα διαπιστώσετε ότι οι περισσότεροι είναι απλοί στον σχεδιασμό.
Για αυτό σας προτείνουμε να διατηρήσετε τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας απλό, ώστε οι επισκέπτες σας να μην βαριούνται ακόμα και μετά από πολλές επισκέψεις.
Εκτός από όλα αυτά, κατά τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας λάβετε υπόψη και τις οδηγίες σχεδιασμού για SEO και τις μηχανές αναζήτησης όπως το Google, ώστε η ιστοσελίδα σας να κατατάσσεται καλά.